Ön itt jár: > Kezdőlap > Multi klíma

Multi klíma

Split (osztott) Multi klíma

A multi klíma berendezések kínálatukban, szolgáltatásukban felveszik a versenyt a mono klíma készülékekkel.

A multi klíma
A split klíma berendezések a legelterjedtebb klíma berendezésekké váltak, kiszorítva az ablak- és a mobilklímákat. A gyártók számának nagymértékű növekedése miatt, a split klíma árai jelentősen lecsökkentek.
Ha több helyiséget akarunk klíma készülékkel hűteni és nem akarunk sok kültéri egységet látni a falon, akkor a multi klíma a megoldás. A nagyobb klíma berendezés-gyártók szinte mindegyike gyárt multi klíma készülékeket. A multi klíma 1 kültériből és több beltéri egységből áll, a beltérik a mono klíma készülékekhez hasonlóan külön szabályozhatók.
A multi klíma típustól függően különálló, vagy osztott hűtőkörökel rendelkezik. Különálló hűtőkörök esetén minden beltéri egységhez külön hűtőkör kompresszor, kondenzátor stb.. tartozik.
Az osztott hűtőkörrel rendelkező multi klíma esetén egy kompresszor több beltéri egységet lát el. Előnyei: kisebb méret, kisebb tömeg, csendesebb kivitel.  Hátránya, hogy kompresszorhiba esetén több helyiségben sincs hűtés.
A multi klíma berendezéseknél is megjelent az inverteres szabályozás. Ezek az inverteres klíma berendezések egyesítik a fix sebességű kompresszorral szerelt klímák előnyeit. Az inverteres multi klímák 1 darab inverteres vezérlésű rotációs vagy scroll kompresszorral vannak szerelve.
Az inverteres vezérlés előnyei a mono klíma berendezésekhez hasonlóak:
- pontos teljesítményszabályozás
- alacsony energiafelhasználás (csak a szükséges teljesítményt adja a le a kompresszor)
- csendesebb üzem
- klíma kültéri egysége is kisebb méretű, mivel 1db. kompresszorral van felszerelve.

A minőségi klímák előnye, hogy a klíma kültéri egységére nem csak oldalfali beltéri egységet, hanem kazettás, parapett, vagy légcsatornázható beltériket is lehet csatlakoztatni. A multi klíma rendszerrel így szinte bármilyen hűtési igény kielégíthető.

A multi klima berendezések ára általában megegyezik vagy drágábbak, mint az azonos darabszámú mono klíma berendezés.
A multi klíma telepítése sokszor többe kerül, mint a mono klíma berendezés, mivel a csövezést a közös kültéri egységektől kell elvinni az egyes beltéri egységekhez. Ha két beltéri az épület két különböző oldalán van, az lényegesen hosszabb nyomvonalat eredményez, mint a közvetlenül a beltéri közelében elhelyezett mono klíma.

A multi klíma berendezések kínálatukban felveszik a versenyt a mono klímákkal. A kiválasztási szempont az ár és az esztétika lehet.

Klíma1.hu klíma webáruház Budapest.